آیا پ ک ک انحلال خود را اعلام خواهد کرد؟

آیا پ ک ک انحلال خود را اعلام خواهد کرد؟

گروه پ ک ک اعلام کرده که کنگره خود را با پخش فایل ویدیویی عبدالله اوجالان برگزار کرده و تصمیماتی مربوط به ادامه وضعیتش گرفته که به زودی اعلام می‌شود.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه، دو روز پیش گفته بود: «معضل ترور، امروز و فردا حل می‌شود». 

او درست در زمانی این سخن را بر زبان آورد که رهبران، فرماندهان و اعضای پ.ک.ک به مدت سه روز در شمال عراق، به شکلی محرمانه کنگره خود را برگزار می‌کردند و گفته می شود، گروهی که در سال 1978 اعلام موجودیت کرده بود، پس از فعالیتی پرفراز و نشیب به حیات خود پایان داد.

پ.ک.ک که به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود و زیرمجموعه‌های دیگری همچون گروه تروریستی پژاک را نیز تاسیس کرده، فعالیت مسلحانه علیه ترکیه را از سال 1984 میلادی آغاز کرده بود اما پس از دستگیری اوجالان در سال 1999 میلادی، با چالش‌های بزرگی مواجه شد.

فعلاً خبری از جزئیات نیست

پ.ک.ک با انتشار یک بیانیه رسمی اعلام کرده که کنگره خود را برگزار کرده اما بیانیه نهایی، تصمیمات و جزییات فنی را در روزهای آتی منتشر خواهد کرد.

رمزی کارتال، که بخشی از ساختار اروپایی پ.ک.ک است، دیروز اعلام کرده که عبدالله اوجالان برای دوازدهمین کنگره این سازمان پیام ویدیویی ارسال کرده است. 

کارتال گفت که سه زندانی دیگر نیز در تصویر ارسال شده، همراه اوجالان بودند. این کنگره در تاریخ 5 تا 7 مه برگزار شد و تصمیمات مهمی اتخاذ کرده و اسناد جامعی در مورد نتایج کنگره در روزهای آینده با عموم به اشتراک گذاشته خواهد شد.

نکته جالب توجه در مورد کنگره پ.ک.ک این است که سری ثریا اُندر نماینده حزب دمپارتی و عضو هیات مذاکره که چند روز پیش در استانبول و در بیمارستان جان خود را از دست داد، به نام شهید راه دموکراسی قلمداد شده است. گفته است نشانه‌هایی از تلاش برای ترور اُندر در خودرو او به دست آمده است.

حزب DEM به عنوان مهمترین نهاد اقماری پ.ک.ک در ترکیه اعلام کرد: «ما از مواجهه با حقیقت و برقراری عدالت طفره نخواهیم رفت. ما هرگز اقدامی نمی کنیم که به روح کسانی که از دست داده‌ایم آسیب برساند. نباید هیچ بیانیه‌ای به روند صلح آسیب برساند. نباید هیچ اقدامی مسیر صلح را مسدود کند. ما سر سختانه بدنبال شهروندی برابر، سیاست دموکراتیک و صلح خواهیم بود.»

عثمان سرت از تحلیلگران ترکیه می‌نویسد: «انجام دقیق آنچه این جملات الزام می‌کنند، آسان نیست. نیازی به خوش‌بینی بیش از حد و عجولانه در مورد آینده نیست. ممکن است از طریق کنگره خلع سلاح پ.ک.ک، گروه‌هایی ظهور کنند که احساسات هر دو طرف را تحریک کنند. این خطری نیست که بتوان آن را ساده گرفت. مدتی طول خواهد کشید تا طرز فکری که به نگرانی‌های امنیتی عادت کرده، با روند جدید خو بگیرد. برای این منظور، باید نهاد سیاست مسئولیت را بر عهده بگیرد. تلاش جدی و عقل سلیم ابتدا برای نهاد سیاسی و بازیگران آن و سپس برای مردمی که افکار عمومی را شکل می‌دهند، لازم است تا در آموخته‌های خود تجدید نظر کنند و زبان و ادبیات سیاسی جدیدی بسازند. اگر قیمومیت پ.ک.ک بر سیاست کردها خاتمه پیدا کند، همه از آن سود خواهند برد. ضروری است که همه احزاب در جهت دموکراتیزه کردن و اداره کشور از طریق سیاست‌گذاری مشارکت کنند تا همه اقشار جامعه را در بر بگیرد. دولت باغچلی، رهبر حزب حرکت ملی گرا، در این مسیر، موضعی را اتخاذ کرد که در ادبیات حل مناقشات جهانی ثبت خواهد شد. پیش از این نمونه‌هایی وجود داشته که در آن‌ها بازیگرانی که با حل احتمالی مناقشه مخالف بودند، نقش یخ‌شکن را ایفا کردند. بدون پافشاری بی‌وقفه باغچلی، رسیدن به نقطه امروز ممکن نبود».

علی بایرام اوغلو از دیگر تحلیلگران ترکیه نیز می‌نویسد: «روند صلح، حالا به معنی واقعی آغاز شده است. مرحله اول، برآورده کردن الزامات سیاسی و قانونی برای اجرای کامل خلع سلاح این سازمان است. به نظر می‌رسد که رویه خلع سلاح، پیگیری آن و وضعیت شبه‌نظامیان، موارد اصلی این فصل باشند. بخش اول این مرحله، اگر قوانینی که باید به مجلس ارائه شوند در نظر گرفته شوند، به معنای اضافه شدن بخش سیاسی به بخش دولتی این فرآیند خواهد بود. بخش دوم از مرحله اول، اجرای خلع سلاح، شرایط جدید رهبران سازمان و توانایی اوجالان برای جابجایی را پوشش خواهد داد. نباید فراموش کرد که این فصل ماهیتی فوق‌العاده انتقادی دارد و مستعد حوادث، تنش‌ها و گسست‌ها است. تضمین صلح، به ایجاد یک بستر سیاسی باز برای سیاست ورزی در مورد مسئله کردها و الزامات قانونی آن اشاره دارد. برخی تغییرات قانون اساسی و حقوقی که عرصه سیاسی را گسترش داده و برخی از خواسته‌های کردها را در این چارچوب برآورده می‌کند، در شرایط عادی، شتاب بیشتری خواهد گرفت».

یکی از موارد مهمی که فعلاً تصمیم درباره آن اعلام نشده، وضعیت نهادهای اقماری پ.ک.ک در مناظق کردنشین شمال سوریه است. البته تصمیم درباره زندانیان سیاسی تحت امر اوجالان نیز در هاله ای از ابهام است. 

همچنین باید دید، پس از انحلال پ.ک.ک، گروه تروریستی پژاک به عنوان گروهی که بارها با حمله به شهروندان ایرانی به دنبال تهدید امنیتی بوده، چه فرجامی خواهد داشت.

انتهای پیام/

پیشنهادی باخبر