حائل شدن چادر یا مو میان پیشانی و مهر نماز

حائل شدن چادر یا مو میان پیشانی و مهر نماز

در فقه اسلامی، «تماس مستقیم پیشانی با مهر»در سجده، از شرایط صحت نماز به شمار می‌آید. بر این اساس، اگر پارچه چادر، مو یا هر مانعی بین پیشانی و محل سجده قرار گیرد و تماس مستقیم را از بین ببرد، سجده با اشکال مواجه می‌شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یکی از مسائل فقهی کمتر مورد توجه اما پرکاربرد در اقامه نماز، موضوع قرار گرفتن حائل میان پیشانی و مهر در هنگام سجده است؛ مسئله‌ای که ممکن است برای برخی بانوان به سبب افتادن لبه چادر روی پیشانی، یا برای برخی آقایان به‌دلیل بلندی موی جلوی سر، در هنگام سجده پیش بیاید.

در فقه اسلامی، «تماس مستقیم پیشانی با مهر»در سجده، از شرایط صحت نماز به شمار می‌آید. بر این اساس، اگر پارچه چادر، مو یا هر مانعی بین پیشانی و محل سجده قرار گیرد و تماس مستقیم را از بین ببرد، سجده با اشکال مواجه می‌شود و در صورت عمد، ممکن است نماز باطل شود.

مراجع عظام تقلید نیز در این باره نظر صریح دارند. به عنوان نمونه، آیت‌الله خامنه‌ای تأکید دارند که در صورت وجود حائل میان پیشانی و مهر، اگر این مانع از تماس مستقیم شود و با علم و عمد باشد، سجده صحیح نیست و نماز باطل است. همین نظر را بسیاری از دیگر مراجع، از جمله آیات عظام سیستانی، مکارم و نوری همدانی نیز مطرح کرده‌اند.

به‌همین دلیل، توصیه می‌شود نمازگزاران - چه بانوان با چادر یا روسری، و چه آقایان با موی بلند- پیش از آغاز نماز، از آزاد بودن پیشانی برای سجده و عدم وجود مانع اطمینان حاصل کنند. این دقت نه‌تنها ضامن صحت نماز، بلکه نشانه‌ای از رعایت ادب و دقت در برابر پروردگار است.

آیت‌الله العظمی خامنه‌ای

سؤال: اگر در هنگام سجده، چادر روى صورت بیفتد و پیشانى با واسطه چادر روی مهر قرار بگیرد، چه حکمى دارد؟

جواب: باید آهسته به طورى که سر بلند نشود چادر را از زیر پیشانى بکشید تا پیشانى بر مهر قرار گیرد.

سؤال: زنی هنگام سجده، سر خود را روی مهر گذاشته، متوجه می‌‏شود که پیشانی او به‌طور کامل با مهر تماس ندارد، زیرا چادر یا روسری او مانع از تماس کامل پیشانی با مهر است، لذا سرش را از روی آن بلند کرده و بعد از رفع مانع دوباره روی مهر گذاشته است. نماز او چه حکمی دارد؟ اگر عمل او سجده مستقلی محسوب شود، نمازهایی که خوانده است، چه حکمی دارد؟

جواب: واجب است بدون اینکه سر خود را از زمین بلند کند، پیشانى‌اش را حرکت دهد تا روى مهر قرار بگیرد. اگر بلند کردن پیشانى از زمین براى سجده روى مهر بر اثر جهل یا فراموشى بوده و این عمل را فقط در یکى از دو سجده یک رکعت انجام می‌داده، نمازش صحیح است و اعاده واجب نیست. ولی اگر این کار با علم و عمد بوده و یا در هر دو سجده یک رکعت آن را انجام داده، نمازش باطل و اعاده آن واجب است.

 

 

آیت الله مکارم شیرازی

سؤال: اگر در سجده چادر بین پیشانی و مهر قرار بگیرد حکم چیست؟

جواب: بین مهر و پیشانی نباید حایل باشد.

سؤال: در گذشته به هنگام سجده چادر بین پیشانی ما و مهر حایل شده بوده ولی (از روی جهل) آن را نکشیده‌ایم بلکه سر را بلند کرده و دوباره گذاشته‌ایم. آیا باید نماز را قضا کنیم؟

جواب: چنانچه تنها در یک سجده در نماز بوده و در یادگیری مسئله کوتاهی نکرده باشید، نمازهای گذشته صحیح است و قضا ندارد.

آیت الله شبیری زنجانی

سؤال: اگر در موقع گذاشتن پیشانى روى مهر قسمتى از موى سر یا چادر، مانع چسبیدن پیشانى روى مهر گردد، چه باید کرد؟

جواب: اگر به اندازه قدر واجب از سجده روى مهر باشد، مانعى ندارد و اگر نباشد بدون آنکه سر را بلند کند، آن مو یا چادر را از روى پیشانى بکشد.

آیت الله العظمی سیستانی

سؤال: اگر موی سر بین پیشانی و مهر قرار بگیرد (مثلاً نیمی از مهر را بپوشاند) آیا سجده درست است؟

پاسخ: اشکال ندارد.

انتهای پیام/

پیشنهادی باخبر