به گزارش همشهری آنلاین، سیدمصطفی موسوینژاد، کارشناس اقتصادی در یادداشتی در روزنامه همشهری نوشت:
دولت سیزدهم در حالی کار خود را شروع کرد که نرخ تورم به روایت بانک مرکزی به ۵۹.۳ درصد در شهریور ۱۴۰۰ رسیده بود که بالاترین نرخ تورم در ۸۰ سال اخیر بود. نرخ رشد نقدینگی در مهر ۱۴۰۰ به ۴۲.۸ درصد رسیده بود که رکورد پس از انقلاب شکسته شده بود. نرخ فقر بهشدت افزایشی شده و به بالای ۳۰ درصد رسیده و ۹ میلیون نفر به جمعیت فقرای کشور افزوده شده بود.
شهید رئیسی در سال ۱۴۰۰ در چنین شرایط اقتصادی ریاستجمهوری را تحویل گرفت. از مهمترین خصوصیات شهید رئیسی، مردمی بودن بود که بهشدت دغدغه مردم را داشت. وی در نخستین روزهایی که بر صندلی ریاستجمهوری نشست، برای حل بحران کرونا وارد میدان شد. تماس با رئیسجمهور چین بهمنظور واردات واکسن کرونا برای رفع شرایط بیماری در کشور، شروع خدمت به مردمی بود که سالها در حال رنج بردن از بیماری کرونا از یکسو و وصل کردن واردات واکسن کرونا به FATF از سوی دیگر بودند. این اقدام مؤثر واقع شد و بهسرعت تعداد فوتیها کاهش یافت و کشور به حالت طبیعی برگشت.
سپس شهید رئیسی شروع به اقدامات اساسی برای حل یکبهیک معضلات طولانیمدت کشور کرد. این امر نیاز به تغییر ریل دادن در حوزههای مختلف داشت.
در سیاست خارجه تغییر ریل داده شد. نتیجه آن، افزایش فروش نفت، عضویت در شانگهای و بریکس، رشد چشمگیر تجارت با همسایگان و رکوردشکنی مبادلات تجاری و رکوردشکنی ترانزیت خارجی کشور بود.
هر چند در ساخت ۴ میلیون مسکن توفیق حاصل نشد، اما رشد تولید مسکن پس از سالیان طولانی مثبت شد، دوباره ساختوساز مسکن در حال رونق گرفتن بود و فرآیند ساخت حدود ۲.۵ میلیون مسکن آغاز شد. در این دوره توجه ویژهای به فقرا شد و یارانه نقدی از ۴۵ هزار تومان به ۴۰۰-۳۰۰ هزارتومان افزایش پیدا کرد. برای مادرانی که باردار بودند یا کودکان زیر ۵ سال داشتند و در دهکهای پایین بودند، یارانه جداگانهای درنظر گرفته شد. درمان کودکان زیر ۷ سال رایگان شد. کالابرگ الکترونیک راهاندازی شد و ۱۲۰ هزارتومان یارانه مازاد برای کسانی که از کالابرگ الکترونیک استفاده کردند، درنظر گرفته شد. تلاش ویژهای برای احیای کارخانجات و کارگاهها صورت پذیرفت که منجر به احیای چیزی بیش از ۸ هزار واحد شد. مجموعه این اقدامات بود که در کاهش فقر مؤثر افتاد؛ بهگونهای که به گزارش بانک جهانی باعث کاهش ۶.۵ میلیون نفری جمعیت فقرا در ایران شد.
تغییر ریل بعدی، حرکت از سمت نوسانات شدید اقتصادی به سمت ثبات بود. در دهه ۹۰ ما هم با رشد ۱۰ درصدی اقتصاد مواجه بودیم و هم با رشدهای منفی و سنگین اقتصادی. سرمایهگذاری در برخی سالها بهشدت مثبت و در برخی سالها بهشدت منفی بود. فروش نفت در برخی سالها بیش از ۲ میلیون بشکه بود و در برخی مواقع تا ۲۰۰ هزار بشکه کاهش مییافت. این نوسانات شدید، برای اقتصاد کشور سم خالص است و سرمایه و سرمایهگذار را فراری میدهد، مردم را آزار میدهد و در نتیجه اقتصاد کشور را به هم میریزد.
با روی کار آمدن شهید رئیسی شاهد یک ثبات در حوزههای مختلف اقتصاد کلان بودیم. منشأ اصلی این ثبات، اعتقاد او به حل مشکلات از طریق توجه و اتکای به داخل بود. او مشکلات کشور را به خارج حواله نمیداد، همهچیز را بند مذاکرات نمیکرد؛ لذا تلاش برای حل مشکلات از داخل کشور را بیش از پیش ارتقا داد. نتیجه آن، این شد که فروش نفت به یک محدوده با ثبات در حدود ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسید.
رشد اقتصادی به روایت بانک مرکزی، در محدوده ۴ تا ۵ درصد تثبیت شد. سرمایهگذاری در این سالها مثبت و مداوم بود. تجارت خارجی کشور به سمت بهبود، روند با ثباتی بهخود گرفته بود. نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی که در ابتدای دولت بالای ۴۰ درصد بود، با روندی آرام و با ثبات کاهشی شد و به کانال ۲۰ درصد بازگشت.
شهید رئیسی حد جدیدی از مدیریت و مسئولیت را در کشور تعریف کرد. مشخص شد کسی که در جایگاه ریاست قوه مجریه مینشیند میتواند مجموعه این خصوصیات علمی و عملی را در کنار هم داشته باشد. او به روایت رهبر انقلاب چه بهلحاظ کیفی و چه بهلحاظ کمی در مسئولان پس از انقلاب کمنظیر بود. شخصیت جامعالاطرافی بود و دوره او را بیشک میتوان با دوره کوتاه و ۳ ساله امیرکبیر مقایسه کرد. در نهایت نیز در مسیر خدمت به مردم، جانش را از دست داد و در ذهن مردم ماندگار شد.