گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ندا زارعی: ناترازی انواع حاملهای انرژی، در سالهای اخیر به یکی از مهمترین مسائل کلان کشور تبدیل شده است. کاهش دمای هوا در آبان ماه سال جاری نسبت به زمان مشابه در سال گذشته نیز مزید بر علت شد تا میزان مصرف گاز افزایش یابد و بار دیگر نگرانیها در رابطه با این موضوع تشدید شود.
غلامرضا کوشکی رئیس مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور در این راستا گفت: میانگین دما در آبان امسال در ۲۵ روز سپری شده در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۳.۵ تا ۴ درجه کاهش یافته است. این کاهش دما منجر به افزایش ۸۰ تا ۸۵ میلیون مترمکعبی مصرف روزانه گاز در بخش خانگی - تجاری در آبان امسال نسبت به آبان پارسال شده است.
شرایط به وجود آمده باعث این شد که وزارت نفت بدون تکلم سیاستی قیمت گاز برای مشترکان پرمصرف افزایش دهد؛ اقدامی قانونی که تا پیش از این پشت گوش انداخته میشد.
هوشنگ صیدآلی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی این شرکت با اشاره به تصویب آئین نامه اجرایی تبصره (۸) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور از سوی هیئت محترم وزیران در تاریخ ۲۰ آبان ۱۴۰۳ گفت: براساس بند ۱ ماده ۱۰ این آئین نامه به منظور تشویق مشترکین خانگی و مدیریت مصرف گاز طبیعی در زمان اوج مصرف، پاداش صرفه جویی تا سقف ۲۰ هزارمیلیارد ریال برای این بخش در نظر گرفته شده که بر اساس میزان صرفهجویی آنها از صورتحساب مشترکین کسر خواهدشد. براساس این آئین نامه افزایش تعرفه گاز فقط شامل پلکانهای ۱۱ و۱۲ بخش خانگی (مشترکین بسیار پرمصرف) بوده و از تاریخ ابلاغ این مصوبه اجرا میشود.
صیدآلی در ادامه با تشریح پلکانهای تعرفه گاز در بخش خانگی تصریح کرد: تعرفه گاز طبیعی در بخش خانگی در قالب ۱۲ پلکان تعریف شده که از مشترکین کم مصرف تا بسیار پرمصرف دستهبندی شده و ۵ درصد مصرف گاز بخش خانگی مربوط به پلکانهای ۱۱ و ۱۲ است. بر اساس بند ۲ ماده ۱۰ آئین نامه مذکور تعرفه گاز در پلکانهای ۱۱ و ۱۲ معادل بالاترین تعرفه فروش گاز طبیعی داخلی محاسبه و دریافت میشود.
افزایش نرخ گاز برای مشترکان پرمصرف، به وضوح نشان دهنده وضعیت نامناسب صنعت گاز و ناتراز بودن شدید این حامل انرژی است. این اقدام که در راستای کنترل و کاهش میزان ناترازی صورت گرفته است، گامی رو به جلو و مثبت محسوب میشود که باید به صورت جدی دنبال شود و پایداری خود را حفظ کند.
با توجه به قیمت پایین گاز در کشور، گران کردن آن به عنوان یک ابزار قیمتی میتواند تا حدی از مصرف بیرویه جلوگیری کند. حتی میتوان این تعرفه را برای افرادی که میزان مصرف آنها با استاندارد فاصله زیادی دارد، بیش از پیش افزایش داد تا حتی اگر مصرف بالایی دارند، حداقل هزینه آن را بپردازند.
پیشنهادی باخبر