آشنایی با سوک بهادر، نسل نخست فانتزی‌بازهای آسیا؛ از ارتش برمه تا آل استارز آسیا و بازی خطرناک در امجدیه

سوک بهادر، از نخستین ستارگان فوتبال آسیا بود که سابقه بازی برابر تیم ملی ایران را داشته و یکی از ستارگان جام ملت‌های آسیا به میزبانی تهران در سال 1968 بود. او به همراه تیم ملی برمه سابق یا میانمار فعلی به دو طلا و یک برنز در بازی‌های آسیایی و یک نایب قهرمانی در جام ملت‌های آسیا رسیده است. او در جام ملت‌های آسیا، با خطای شدیدش بر روی همایون بهزادی، میان فوتبال‌دوستان ایرانی شناخته‌شده است.

طرفداری | سوک بهادر (Suk Bahadur) زاده 15 می 1935 در شهر پیاوبوه در استان ماندالای در برمه سابق و میانمار کنونیست. بهادر در پست‌های وینگر راست و مهاجم نوک بازی می‌کرد. او در 14 سالگی وارد ارتش برمه شد و به عنوان یک گورکا به کشورش کمک کرد. گورکاها، سربازانی در شبه قاره هند بودند که به مهارت‌های نظامی خود معروف‌اند. ضرب‌المثل معروفی وجود دارد که می‌گوید اگر مردی از مردن نمی‌ترسد، یا دروغ گفته و یا گورکاست. بهادر پس از حضور در ارتش، پس از تهاجم کومینتانگ‌های چینی به برمه، علیه آنان جنگید و به کشورش خدمت کرد.

در سال 1952، فدراسیون فوتبال میانمار، طرحی را برای استعدادیابی بازیکنان خوب این کشور طراحی کرد و یکی از استعدادهای کشف‌شده آنان، سوک بهادر بود. او در دوران حضورش در ارتش، با فوتبال آشنا شد و نمایش‌های خوبی را در مسابقات نظامی داشت. دریبل‌های استثنایی، حرکات پابه‌توپ خاص و سرعت بسیار زیاد، این بازیکن را به یک فوتبالیست بسیار تماشاگرپسند تبدیل کرده بود. او پس از حضور در مسابقات ایالتی برمه، به تیم ملی این کشور دعوت شد و خیلی زود خود را به عنوان بازیکن مهم کشورش معرفی کرد.

سوک بهادر

نخستین حضور بین‌المللی این بازیکن به همراه تیم ملی برمه در بازی‌های آسیایی 1954 مانیل رقم خورد. جایی که برمه پس از تساوی 2-2 و شکست در ضربات پنالتی برابر کره جنوبی، در مسابقه رده‌بندی، با نتیجه 4-5 اندونزی را شکست داد و به مدال برنز بازی‌های آسیایی رسید. بهادر که به بازوبند کاپیتانی تیم ملی برمه رسیده بود، به همراه این کشور در بازی‌های آسیایی 1966 بانکوک درخشید و به مدال طلا رسید. او و تیمش دو بار در این مسابقات، تیم ملی ایران را شکست دادند. برمه در فینال برای دومین بار برابر ایران قرار گرفت و با یک گل به پیروزی رسید. بهادر در دو مسابقه با ایران، نمایش خوبی در میانه میدان کشورش داشت. برمه در سال 1970 نیز به طلای بازی‌های آسیایی به همراه بهادر رسید.

جام ملت‌های آسیا در سال 1968 که در کشور ایران برگزار می‌شد، نخستین حضور برمه در این مسابقات بود. بهادر در مرحله گروهی این دوره از رقابت‌های آسیایی، در ترکیب ثابت تیمش در تمامی بازی‌ها حضور داشت و در بازی برابر هنگ کنک، گل دوم تیمش را به ثمر رساند. او در بازی با ایران که به شکست 1-3 کشورش منتهی شد، خطای شدیدی را بر روی همایون بهزادی انجام داد و باعث مصدومیت او شد. در نهایت در مرحله گروهی، شکست برمه برابر ایران باعث شد تا این کشور در این مسابقات که به صورت گروهی برگزار شد، با رتبه دوم خود به عنوان نایب قهرمانی برسد. بهادر یکی از اعضای تیم منتخب جام ملت‌های آسیا در این سال بود. او در سال‌های 1965 تا 1968، به صورت متوالی در تیم آل استارز آسیا قرار گرفت. منابع فوتبالی میانمار اعتقاد دارند این بازیکن در تیم ملی کشورشان به آمار 156 بازی ملی و 87 گل ملی رسیده است. آماری که هنوز به تاییدیه رسمی فیفا یا AFC نرسیده است. با این وجود، سوک بهادر یکی از اولین ستارگان فوتبال آسیا بود که توانست نام برمه سابق و میانمار کنونی را در فوتبال آسیا به یک قدرت تبدیل کند و در برابر بزرگان آسیا بدرخشد. او علاوه بر فوتبال، در تنیس، هاکی روی چمن و دو و میدانی نیز مهارت‌هایی داشت و قهرمان دوی 100 متر کشورش با رکورد 10 ثانیه بود. او در 19 اوت 2001، در سن 68 سالگی دار فانی را وداع گفت.

سوک بهادر

از سری خاطرات فوتبالی

آشنایی با یان دناتریس، یوهان کرایوف نخست فوتبال هلند؛ از غیبت در قهرمانی آژاکس تا ریختن مربا روی صفحه گرامافون

آشنایی با هربرت کارلسون، آقای گل المپیک 1920 آنتورپ؛ از گوتنبرگ تا قهرمانی در ینگه دنیا و بیماری سیفلیس

آشنایی با آنتونین یاندا، قوچ یک‌چشم فوتبال چک؛ مردی با سابقه دو هت‌تریک در المپیک

آشنایی با اولین فوتبالیست حرفه‌ای تاریخ فوتبال؛ فرگوس سوتر، مردی از گلاسکو که فوتبال را دگرگون کرد

پیشنهادی باخبر