پشت پرده تغییر تاکتیک آمریکا درباره ایران

به ادعای مدرن دیپلماسی، واقعگرایان معتقدند یکی از تفاوتهای اساسی مذاکرات کنونی با گفتوگوهای اولیه منتهی به برجام، در پیشرفتهای چشمگیر ایران در حوزه فناوری هستهای نهفته است.
مدرن دیپلماسی با انتشار یادداشتی مدعی شد: مذاکرات هستهای میان ایران و ایالات متحده وارد مرحلهای حساس و پیچیده شده است. چهار سال پس از تلاشهای دیپلماتیک در سال ۲۰۲۱ و طی دورههایی از تنشهای فزاینده، اکنون دو طرف با رویکردهایی جدید به میز مذاکره بازگشتهاند.
پس از سه دور مذاکره و رایزنیهای غیرمستقیم در مسقط و رم، گروهی از تحلیلگران وابسته به اندیشکدهها و رسانههای غربی از جمله بنیاد کارنگی، مؤسسه خاورمیانه، مرکز استیمسون، ریسپانسیبل استیتکرفت و نشریه نشنال اینترست،که خود را پیروان مکتب واقعگرایی میدانند،فضای کنونی مذاکرات را متفاوت از دورههای پیشین ارزیابی میکنند.
این نشریه در ادامه آورد: از نگاه این جریان تحلیلی، در یکسو ایالات متحده با توجه به میراث بهجایمانده از دوران ترامپ، در پی جلوگیری از رویارویی ادعایی نظامی پرهزینه و پرمخاطره است و دیپلماسی را در اولویت قرار داده است. در سوی دیگر، ایران که به واسطه شرایط اقتصادی و دوری از تنش، موضع نرمتری نسبت به مذاکرات هستهای اتخاذ کرده است. این مقاله با تمرکز بر نگاه این مکتب تحلیلی، متغیرها، چالشها و فرصتهای مذاکرات کنونی را در پنج محور بررسی میکند و مسیر فکری و راهبردی مورد نظر این رویکرد را روشن میسازد.