مذاکرات تجاری چین و آمریکا به کجا خواهد کشید؟

مذاکرات تجاری چین و آمریکا به کجا خواهد کشید؟

مقامات عالی‌رتبه چین و آمریکا در سوئیس ظهر امروز به گفت‌وگو نشسته‌اند تا از تشدید جنگ تجاری و ورود به فاز زیان‌بار برای هر دو طرف جلوگیری کنند؛ اقدام مشترکی که بنظر می‌رسد صرفاً تلاشی برای رسیدن به آتش‌بس موقت و اجتناب از بدتر شدن اوضاع باشد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، ظهر امروز مقامات عالی رتبه چین و آمریکا برای اولین نشست مذاکرات تعرفه‌ای در ژنو سوئیس حاضر شده اند. در این دور از گفت‌وگوها، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا و جمیسون گریر، نماینده تجاری این کشور با هه لی‌فنگ معاون نخست‌وزیر چین دیدار می‌کند.

هدف ظاهری مذاکرات، کاهش تنش‌هایی است که بازارهای مالی جهان را متأثر ساخته است. اما بنابر گزارش‌های رسانه‌های غربی، مسائل مورد اختلاف دیگر صرفاً به تعرفه‌های سه‌رقمی محدود نمی‌شود. ورود غیرقانونی فنتانیل به آمریکا، محدودیت‌های صادرات فناوری، و موضع‌گیری‌ها درباره جنگ اوکراین از جمله موضوعاتی هستند که مذاکرات را پیچیده‌تر کرده‌اند.

مذاکره، بدون انتظار حل اختلافات بنیادی

کارشناسان بر این باورند که احتمال حل اختلافات اساسی بسیار پایین است. سهم مسائل غیرتعرفه‌ای در این مذاکرات به‌طور چشمگیری افزایش یافته و بنا بر اطلاعات منابع آگاه، حتی وانگ شیاو‌هونگ، وزیر امنیت عمومی چین نیز در این مذاکرات شرکت خواهد کرد. این امر نشانه‌ای از افزایش جنبه‌های امنیتی و ژئوپلیتیکی در مذاکرات تجاری است.

اسکات کندی، تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS) در این‌باره می‌گوید: این دور گفت‌وگوها چیزی را حل نمی‌کند، حداکثر می‌تواند چارچوبی برای گفت‌وگوهای آینده تعیین کند.

سناریوی مطلوب بازارهای مالی: کاهش جزئی تعرفه‌ها

برای بازارهای مالی، بنظر می‌رسد که بهترین سناریو این است که طرفین به توافقی برسند تا سطح فعلی تعرفه‌ها (که به بالای 100 درصد و عملاً در حد یک محاصره تجاری رسیده) به سطحی پایین‌تر اما همچنان محدودکننده کاهش یابد. ترامپ روز جمعه در شبکه‌های اجتماعی گفت که کاهش تعرفه‌ها به 80 درصد «ممکن است شدنی باشد»، اما کاخ سفید بلافاصله توضیح داد که این صرفاً یک «اظهار نظر اتفاقی» بوده و نه موضع رسمی.

اما اینکه بسنت عدد دقیقی را در مذاکرات مطرح خواهد کرد یا خیر، و همچنین واکنش پکن همچنان نامعلوم است. با این حال، رایان هَس، پژوهشگر ارشد در مؤسسه بروکینگز، پیش‌بینی می‌کند که پکن شاید خواهان یک معافیت 90 روزه از تعرفه‌ها باشد تا فضای مثبتی برای ادامه مذاکرات ایجاد شود.

به گفته لین سونگ، اقتصاددان ارشد گروه آی‌اِن‌جی سرزمین اصلی چین چنانچه توافقی حاصل شود، نرخ تعرفه‌ها ممکن است به حدود 60 درصد برسد؛ نرخی که همسو با وعده‌های انتخاباتی ترامپ باقی می‌ماند. او می‌افزاید این سطح از تعرفه ورود کالاهای دارای جایگزین را محدود می‌کند، ولی برای واردات کالاهای بدون جایگزین، فضای تنفسی فراهم می‌سازد.

درگیری‌های پشت پرده و جنگ روایت‌ها

با ابن حال، گزارش‌ها حاکی از آن است که در آستانه مذاکرات، بر سر موضوعاتی چون فنتانیل، سطح هیئت‌های شرکت‌کننده و حتی واژگان مورد استفاده در بیانیه‌ها اختلافاتی میان دو طرف بروز کرده است. این که کدام طرف ابتدا درخواست دیدار را مطرح کرده، خود به مسئله‌ای بحث‌برانگیز تبدیل شده و سبب شده پکن در تبلیغات رسانه‌ای لحن تهاجمی‌تری در پیش بگیرد.

تحلیلگران معتقدند پکن تلاش دارد واشنگتن را در موقعیت انفعال و اضطرار نشان دهد تا در افکار عمومی داخلی موضعی مقتدر و مستقل از خود ترسیم کند. یکی از دیپلمات‌های خارجی مستقر در پکن می‌گوید: این دیگر صرفاً یک رقابت بر سر این که چه کسی اول چشمک می‌زند نیست، بلکه جنگی است برای اینکه چه کسی می‌تواند طرف مقابل را متهم کند که اول چشمک زده است.

 

پیش از این نیز سخنگوی وزارت‌خارجه چین در نشست‌های خبری متعدد ابتدا تماس رؤسای جمهور دو کشور را تکذیب کرد؛ اما در جلسات بعدی نشست خبری این وزارت‌خانه اعلام کرد که در حال ارزیابی برگزاری این مذاکرات و نهایتاً خبر مذاکرات چین و‌‌ آمریکا را به طور رسمی اعلام کرد.

این اظهارات نسبتاً متناقض سبب شد تا مقامات این وزارت‌خانه در توضیح خبر تأیید مذاکرات تعرفه‌ای، ضمن تأکید بر سازنده بودن فعل مذاکرات از منظر برابر، اعلام کنند.  آمریکا خود بارها اعلام کرده که خواستار گفت‌وگو با چین است و این گفت‌وگو به درخواست طرف آمریکایی برگزار می‌شود. موضع چین در مخالفت قاطعانه با اعمال بی‌رویه تعرفه از سوی آمریکا تغییر نکرده است.

آنچه که مشخص است، دو طرف به دنبال راه حلی مناسب برای خروج از این بن بست تجاری و سیاسی هستند، اما به دلیل تنش‌های سیاسی و همچنین ملاحظات بین‌المللی از اعلام دقیق اینکه ابتکار عمل برای آغاز مذاکرات بر عهده کدام یک از طرفین بوده است، خودداری می‌کنند.

انتهای پیام/

پیشنهادی باخبر