جنجال کاخ پرنده

جنجال کاخ پرنده

دولت قطر قصد دارد یک جت لوکس بوئینگ۷۴۷-۸ به ارزش تقریبی ۴۰۰ میلیون دلار به دونالد ترامپ هدیه دهد تا به‌عنوان ایر‌فورس‌وان موقت استفاده شود و پس از پایان دوره ریاست‌جمهوری‌اش به بنیاد کتابخانه ریاست‌جمهوری ترامپ منتقل شود.
دولت قطر قصد دارد یک جت لوکس بوئینگ۷۴۷-۸ به ارزش تقریبی ۴۰۰ میلیون دلار به دونالد ترامپ هدیه دهد تا به‌عنوان ایر‌فورس‌وان موقت استفاده شود و پس از پایان دوره ریاست‌جمهوری‌اش به بنیاد کتابخانه ریاست‌جمهوری ترامپ منتقل شود.
 
این موضوع به دلیل بند «پاداش‌های خارجی» در قانون اساسی آمریکا که دریافت هدایا از دولت‌های خارجی بدون موافقت کنگره را ممنوع می‌کند، جنجال‌برانگیز شده است. پم باندی، به‌عنوان دادستان کل و یکی از نزدیکان ترامپ، در بررسی قانونی این هدیه نقش داشته و آن را مجاز دانسته است. با این حال، سابقه لابی‌گری او برای قطر این تصمیم را مشکوک کرده و انتقادهایی را برانگیخته است.
   
رشوه قطر به ترامپ؟
براساس گزارش‌ها، پم باندی به همراه دیوید وارینگتون، وکیل ارشد کاخ سفید، بیانیه‌ای حقوقی تهیه کرده‌اند که نشان می‌دهد پذیرش این هواپیما از نظر قانونی مشکلی ندارد. آنها استدلال کرده‌اند که هواپیما به نیروی هوایی آمریکا اهدا می‌شود، نه به شخص ترامپ. دیگر این‌که پس از پایان دوره ریاست‌جمهوری، مالکیت آن به بنیاد کتابخانه ریاست‌جمهوری ترامپ منتقل خواهد شد، بنابراین هدیه‌ای شخصی به رئیس‌جمهور محسوب نمی‌شود و بالاخره این‌که این هدیه مشروط به انجام اقدام رسمی خاصی نیست، پس مصداق رشوه نیست. پم باندی هفته گذشته یک یادداشت حقوقی در این مورد به دفتر مشاور کاخ سفید ارائه کرده بود، آن هم پس از آن‌که وارینگتون از او درباره قانونی بودن پذیرش این هدیه توسط وزارت دفاع پرس‌وجو کرد.
   
یک هدیه مشکوک
جاسوسان دست به کارند
منتقدان، از جمله چاک شومر (رهبر اقلیت سنا) و کریس مورفی (سناتور دموکرات)، این هدیه را مصداق «رشوه» و «نفوذ خارجی» دانسته‌اند. شومر با طعنه گفته: «هیچ‌چیز مثل ایرفورس‌وان اهدایی قطر، شعار «اول آمریکا» را نشان نمی‌دهد!» باندی در سال ۲۰۱۳، زمانی که دادستان کل فلوریدا بود ۲۵ هزار دلار کمک مالی از بنیاد خیریه دونالد ترامپ دریافت کرد. در همان زمان، دفتر او در حال بررسی پیوستن به پرونده‌ای علیه دانشگاه ترامپ به اتهام کلاهبرداری بود اما پس از دریافت کمک مالی، از این پرونده کنار کشید. این موضوع باعث شده که برخی تصمیم‌گیری‌های او در مورد ترامپ را مشکوک به جانبداری بدانند. برخی کارشناسان، مانند جولیت کایم، تحلیلگر امنیتی شبکه سی‌ان‌ان، هشدار داده‌اند که پذیرش هواپیما از یک دولت خارجی، برای استفاده رئیس‌جمهور می‌تواند خطرات امنیتی، از جمله احتمال نصب تجهیزات جاسوسی، به همراه داشته باشد.
   
هدیه قطر و کاسبی فرزندان ترامپ
همزمان با این هدیه، سازمان ترامپ که توسط فرزندان او اداره می‌شود، اخیرا قراردادی ۵/۵ میلیارد دلاری برای ساخت یک زمین گلف در قطر با همکاری قطر دیار، شرکت وابسته به صندوق ثروت ملی قطر، امضا کرده است. این معامله، که اولین قرارداد خارجی بزرگ سازمان ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری اوست، سؤالاتی درباره تأثیرگذاری منافع تجاری خانواده ترامپ بر سیاست خارجی آمریکا مطرح کرده است. برخی تحلیلگران معتقدند که هدیه هواپیما ممکن است بخشی از تلاش قطر برای تقویت روابط با دولت ترامپ باشد، به‌ویژه پس از تنش‌های دوره اول ریاست‌جمهوری او، یعنی زمانی که ترامپ از محاصره قطر توسط کشورهای عربی حمایت کرد. هرچند بعدا موضع خود را تغییر داد و از قطر تمجید کرد.

 زنی که لابی‌گر قطر است
پم باندی در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به‌عنوان لابی‌گر ثبت‌شده برای دولت قطر فعالیت و از طریق شرکت Ballard Partners، ماهانه ۱۱۵ هزار دلار برای لابی‌گری در کنگره دریافت می‌کرد. فعالیت او عمدتا بر مسائل مبارزه با قاچاق انسان در آستانه جام‌جهانی ۲۰۲۲ قطر متمرکز بود. او در نوامبر ۲۰۱۹ به‌طور موقت از این فعالیت کناره‌گیری کرد تا در تیم حقوقی دفاع از ترامپ در اولین استیضاح او (مربوط به اتهامات تعامل با اوکراین) شرکت کند اما پس از پایان استیضاح در مارس ۲۰۲۰ دوباره به لابی‌گری برای قطر بازگشت. این سابقه باعث شده که برخی منتقدان، از جمله نورم آیزن، وکیل سابق کاخ سفید، تصمیم باندی برای تأیید قانونی هدیه هواپیما را به دلیل تضاد منافع زیر سؤال ببرند. آیزن معتقد است که این هدیه احتمالا بزرگ‌ترین هدیه‌ای است که یک رئیس‌جمهور آمریکا از یک دولت خارجی دریافت کرده و نقض آشکار بند پاداش‌های خارجی است.

پیشنهادی باخبر