به گزارش مشرق،یکی از فعالان توئیتری به گزارش منتشر شده در مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS) پرداخت و نوشت:

مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS) در گزارشی تحلیلی، بازگشت دونالد ترامپ به قدرت را فرصتی راهبردی برای محدودسازی نفوذ فزاینده ایران در آمریکای لاتین ارزیابی کرده است. به‌زعم نویسندگان، جمهوری اسلامی ایران با محوریت همکاری استراتژیک با ونزوئلا به‌عنوان «نوک پیکان» فعالیت‌های منطقه‌ای خود، موفق به ایجاد شبکه‌ای چندلایه از روابط سیاسی، نظامی و فرهنگی شده است. این شبکه شامل انتقال تسلیحات، انعقاد توافق‌نامه‌های فناوری پهپادی با بولیوی، برخورداری از حمایت نیکاراگوئه و بهره‌گیری از تحولات سیاسی در کشورهایی نظیر برزیل، شیلی و کلمبیا می‌شود.

در مقابل آنچه نویسندگان «انفعال نسبی» دولت‌های پیشین ایالات متحده توصیف می‌کنند، دولت ترامپ با محوریت نقش‌آفرینی مارکو روبیو در جایگاه وزیر امور خارجه، در حال طراحی راهبردی برای تقویت کنترل مرزهای جنوبی، مقابله با مهاجرت غیرقانونی و مهار فعالیت‌های قاچاق مواد مخدر است. در این چارچوب، نفوذ ایران در منطقه تهدیدی جدی‌تر از حضور چین یا روسیه تلقی می‌شود.

گزارش پیشنهاداتی عملیاتی ارائه می‌دهد که شامل مواردی همچون: تشدید فشار بر دولت کاراکاس، قطع مسیرهای هوایی مورد استفاده نیروی قدس سپاه پاسداران، اعمال تحریم علیه کشورهای آفریقایی که محل توقف پروازها به ونزوئلا هستند، حمایت از تغییر ساختار سیاسی در ونزوئلا، افزایش فشار بر دولت‌های همسو با تهران نظیر بولیوی و نیکاراگوئه، تعطیلی مراکز فرهنگی و آموزشی وابسته به ایران، تقویت همکاری‌های امنیتی با دولت‌هایی چون آرژانتین، گواتمالا و پاراگوئه و تمرکز بر مقابله با شبکه‌های قاچاق مرتبط با حزب‌الله است.

این مجموعه اقدامات به‌زعم گزارش، حامل پیامی روشن در خصوص عزم ایالات متحده برای گسترش جغرافیای مقابله با آنچه «نفوذ مخرب ایران» خوانده شده، فراتر از منطقه خاورمیانه است.

با این حال، این گزارش بازتابی از نگرانی‌های راهبردی تل‌آویو و واشنگتن نسبت به موفقیت‌های جمهوری اسلامی ایران در کاهش انزوا و ایجاد ائتلاف‌های سیاسی-امنیتی در قاره آمریکاست. پیشنهادهای مطرح‌شده نشان‌دهنده محدودیت‌های ساختاری آمریکا در تأثیرگذاری بر روابط کشورهای مستقل با تهران است، چرا که این روابط بر مبنای منافع مشترک، مقابله با یکجانبه‌گرایی ایالات متحده و اراده سیاسی مستقل شکل گرفته‌اند. در نتیجه، تحقق هدف مهار این نفوذ مستلزم بازنگری اساسی در رویکرد واشنگتن از سیاست سلطه به مشارکت مبتنی بر احترام متقابل خواهد بود.

پشت‌پرده نفوذ فزاینده ایران در آمریکای لاتین

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

پیشنهادی باخبر